Ga naar de inhoud

‘t Rul is een echte gezinswijk: groen, kronkelende straten en de huizen in groepjes bij elkaar. In Nederland zijn veel van deze parkachtige woonwijken gebouwd in de jaren zeventig en tachtig. Er zijn kindvriendelijke plekken ingericht met speeltoestellen en voetbalgoals. Er is ook een uitrenveld voor honden en een dierenparkje. Er is een basisschool en kinderopvang. Andere voorzieningen zijn op fietsafstand.

De laatste 15 jaar heeft ’t Rul te maken met achteruitgang. Dit lijkt niet te maken te hebben met de manier waarop de buurt is gebouwd. Wat speelt er dan? Er zijn kopers en huurders, mensen die lang in de buurt wonen en nieuwe bewoners. Er staan huizen met een betegelde voor-tuin en huizen met keurig verzorgd groen. Er zijn ramen met gesloten vitrage en ramen waar je zo de huiskamer in kijkt.

Al deze verschillen vormen samen ’t Rul. Maar wat betekent het om samen een buurt te delen?

We leven in een tijd van reorganisatie. Zoals het ging is niet meer te betalen. Tegelijk is er ruimte voor nieuw initiatief van onderop. Daarom benaderde woningcorporatie Mooiland en de gemeente Bernheze de Academie voor Beeldvorming om in wisselwerking met u te zoeken naar vernieuwing die past bij ‘t Rul.

Naast de woningcorporatie en de gemeente zijn verschillende andere instanties betrokken. Welzijnsorganisaties, politie en de afdeling Beheer Openbare Ruimte van de gemeente leren graag hoe op een duurzame manier kan worden samengewerkt door burgers en professionals.

Kunstenaars Janina Frye en Klaas Burger ontwikkelden een serie vlaggen die de communicatie binnen de wijk zichtbaar maken.