All Inclusive

02/09/2021   ’s-Hertogenbosch

 

Hoe organiseer je thuisgevoel? Wie bepaalt wie er thuis is in ‘s-Hertogenbosch en wie niet? Hoe ga je om met je rol als ‘gast’ en hoe gedraag je je als ‘kwast’? Den Bosch draagt al een aantal jaren de titel ‘Meest Gastvrije Stad’. Hoe verhoudt dat zich met de ervaring van de mensen die hier wonen? Binnen All Inclusive koppelen we de leefwerelden van verschillende Bosschenaren aan elkaar.

 
 

Waarom?
Inclusiviteit en diversiteit staan hoog op de politieke agenda. Dit zijn institutionele termen die niet altijd aansluiten bij de realiteit. Want wat betekent dit nu precies? Artistiek leider Malou van Doormaal en special manager Maybe Boozegeoisie merken dat ze zich als witte, geboren en getogen Brabanders thuisvoelen in Den Bosch, maar dat er weinig ruimte is voor hun queer identiteit. Waar komt dit door? Hoe kan je hier een plek voor organiseren?

Je thuisvoelen
We betrekken verschillende community’s uit gemeente ‘s-Hertogenbosch. Gevestigde groepen, organisaties en verenigingen, maar ook de meer onzichtbare gemeenschappen. Zo ging Maybe op bezoek bij s-Port Support in de Maaspoort, een netwerk van ondernemers die sportverenigingen helpen met hun kennis en kunde. Jezelf thuisvoelen, de ander accepteren, het leek een vanzelfsprekendheid. Maybe werd niet raar opgekeken, maar speelde gewoon mee tijdens het beachvolleybal. Bij de theatergroep van Minoux sprak Maybe vrouwen met een heel andere ervaring. De mensen om je heen kunnen wel lief zijn, maar wat als de IND je geen verblijfsvergunning geeft? Wat als je wordt aangesproken met je huidskleur in plaats van je naam?

Drag als strategie
Maybe zet hun eigen ervaring, lichaam en raarheid in om contact te maken. Om nieuwe verhalen te horen, om het ongemak te vergroten, om vragen te stellen. Drag is een manier om jezelf te laten zien buiten het normatieve kader. Maar hoe normatief is dat kader eigenlijk? Hoe kunnen we de ander de positie geven die bij diegene past?

De komende periode gaan we verschillende ervaringen met elkaar uitwisselen. We werken toe aan een actie-agenda: wat vinden we belangrijk als het gaat over thuisgevoel en gastvrijheid?


All Inclusive is een artistiek actieonderzoek van de Academie voor Beeldvorming naar thuisgevoel en gastvrijheid in samenwerking met Bosschenaren, de afdeling Diversiteit en Inclusie van de gemeente ’s-Hertogenbosch, Minoux, Stichting Gastvrij ‘s-Hertogenbosch, s-Port Support, onze gasten en anderen.

NIEUWS: Op vrijdag 3 september maakte Maybe kennis met de gasten van ‘s-Hertogenbosch. Klik hier voor een impressie

Wil je meedoen of iets kwijt over dit onderwerp? Mail Maybe op maybe@academievoorbeeldvorming.nl

Artistieke leiding: Maybe Boozegeoisie, Malou van Doormaal
Zakelijke leiding: Monique van de Wijdeven
Tekst: Bijke Aarts
Fotografie: Sas Schilten
Financiering: Gemeente ‘s-Hertogenbosch, VSB Fonds

Wie zijn onze gasten?