Ga naar de inhoud

Hoe kijken mensen met een beperking om zich heen? Welke woorden worden er over hen gebruikt? Wat vinden ze daar zelf van? Ter gelegenheid van Festival Door Elkaar produceerde de Academie voor Beeldvorming in samenwerking met hen ‘De Liefdeslift’, ‘De trap van beperkingen’ en meer.

Hetzelfde lichaam

In de voorbereiding op het festival – dat plaatsvond op zaterdag 11 november 2017 – onderzochten Tessa van der Heijden en Klaas Burger in samenwerking met mensen met een beperking beeldvorming over hen. ‘Mijn broer en ik komen uit hetzelfde lichaam, maar ik heb een beperking en hij niet.’ ‘De minister wil niet meer voor speciaal onderwijs betalen. Ik ben bang dat ik dan niet meer op mijn manier kan leren.’ ‘Mensen denken dat ik niks kan, maar ik kan meer dan ze denken.’

Iedereen verschilt

Vanuit gesprekken en tekeningen over de eigen beleving ontstond ook een vraag naar de ander. Want: ‘Als je in beperkingen denkt dan denk je negatief.’ ‘Iedereen verschilt van elkaar. Wat is dan eigenlijk het verschil tussen wel een beperking hebben of niet?’ En welke gevolgen moet dit krijgen voor de vormgeving van het festival?  Na drie avonden lagen er genoeg ideeën voor een aantal interventies.

Cliënt

Bezoekers werden uitgenodigd een keus te maken: naar boven gaan ofwel via de Liefdeslift, ofwel via de Trap van beperkingen. In de lift troffen ze roze sfeerverlichting, waar boodschappen achtergelaten konden worden voor andere bezoekers. Als ze via de trap naar boven liepen, waren ze omringd door touwen waarin tekeningen hingen en houten figuren, die naar de tekeningen verwezen. Op de traptreden stonden woorden en zinnen die mensen over elkaar gebruiken: ‘Marokkaan.’ ‘Mevrouw.’ ‘Mongool.’ ‘Cliënt.’ Boven aangekomen stond een grote tafel waarop de rol papier lag uitgerold die was gebruikt tijdens de voorbereidingen. Bezoekers bleven gedurende de dag tekeningen en teksten toevoegen.

Festival Door Elkaar is een coproductie van mensen met en zonder verstandelijke beperking en vond dit jaar voor het eerst plaats.