Ga naar de inhoud
Beeld: Wet op Behoud van Creativeit
Beeld: Wet op Behoud van Creativeit

Hoe maak je de kracht van creativiteit zichtbaar? Wanneer heb je invloed op beslissingen op beleidsniveau? Tijdens de corona-uitbraak moeten we allemaal improviseren en experimenteren. Maar voor kunstenaars is dit een beroepskwestie. Hoe kun je deze expertise inzetten?

Wet op behoud van creativiteit
Meer dan 350 mensen uit het onderwijs, bedrijfsleven, de culturele en maatschappelijke sector ondertekenden de opinie van onze artistiek leider Klaas Burger, die onlangs werd gepubliceerd in Eindhovens Dagbad, BN De Stem en De Stentor. De opinie wordt ondersteund vanuit het netwerk van de Wet op behoud van creativiteit, in 2018 geïnitieerd door toenmalig Brabants gedeputeerde Henri Swinkels. Hij legde toen de waarde van creativiteit, kunst en cultuur vast in juridische taal.

Aandacht opeisen
De wet krijgt tijdens de corona-uitbraak opnieuw relevantie. De veerkracht van burgers, professionals en bestuurders drijft op creativiteit. Al kunnen culturele podia, oefenterrein voor onze creativiteit en expressie, in de anderhalve-meter-samenleving niet echt goed gebruikt worden, deze plekken hebben we keihard nodig.

Lieve samenleving,
zegt de opinie eigenlijk, ‘creativiteit en expressie zijn basisvoorwaarden voor een werkende democratie. Durf hier dan ook in te investeren!’