Ga naar de inhoud
Beeld: Mike Harris
Beeld: Mike Harris
Beeld: Mike Harris

Hoe verbind je creatieve ondernemers met elkaar? Hoe zorg je ervoor dat je onafhankelijk van politiek beleid kan functioneren? Anderhalf jaar geleden nam de Academie voor Beeldvorming het initiatief tot De Cactus: een productiehuis waar geëxperimenteerd wordt met organiseren in netwerkverband.

Culturele organisaties zijn vaak afhankelijk van financiers. Als dit een overheidsinstantie betreft heeft de politieke wind een grote invloed. Voor de Academie voor Beeldvorming betekende dit in 2016 dat de gemeente ’s-Hertogenbosch zich terugtrok als structurele geldschieter. Hoe zorg je ervoor dat je onafhankelijk van de politieke stemming kan functioneren? Hoe blijf je levensvatbaar?

Door het wegvallen van structurele subsidie ontstond de noodzaak om op een andere manier te gaan werken. Ineens was er bijvoorbeeld geen geld meer om een werkruimte te huren, maar in projecten lag nog steeds de behoefte de verbinding te leggen tussen makers, overheden, instellingen en ondernemers.

Het cliché luidt dat kleine zelfstandigen in hippe cafés van latte naar latte vliegen. Maar op welke manier kun je verbinding faciliteren? De Mengfabriek op de Tramkade in ’s-Hertogenbosch bleek een logische plek om dit te doen. Het is zelfs een perfect match: De Mengfabriek is een plek waar geëxperimenteerd wordt met de circulaire economie: hoe kan je dit bereiken door slimme lokale verbindingen te leggen?

Zo ontstond De Cactus: een multifunctioneel productiehuis voor professionals uit de kunst, journalistiek, sociale sector en innovatie. Het is een gedeelde werkplaats, atelierruimte, expositieruimte en kantoor ineen. Kosten worden gedeeld en omdat iedereen in elkaars nabijheid werkt, ontstaat samenwerking op een organische manier.

In de zomer van 2017 nam een van de eerste gebruikers een cactus mee. De plant werd al snel de naam van de plek. Het interieur kreeg een lik cactusgroene verf en werd in samenwerking met de Atelier Beheer Stichting gereed gemaakt voor gebruik.

Boven is de kantoorruimte, beneden worden af en toe evenementen georganiseerd door veelal jonge makers, zoals in de serie <3CORE en door studenteninitiatief Ongekend. Zo ontstaat er contact tussen meer gevestigde makers en een jongere generatie.

Nu, anderhalf jaar later, kunnen we spreken van verschillende samenwerkingen, maar vooral ook van collega’s. Samen zorgen we voor de ruimte en voor elkaar. Soms in de vorm van een kort praatje, soms in de vorm van werk. Er is thee, filterkoffie en wifi. Alles wat je nodig hebt om goed te kunnen werken.

Nieuwsgierig? Van harte welkom! Als je de Tramkade oploopt, rechts aanhouden onder de voormalige voedermixers door. Rechts daarachter vind je ons achter de hoge grijze deuren.

Op De Cactus werken:
Jesse Bom, Maarten Pieters, Noël Josemans, Malou van Doormaal, Sjaak Langenberg, Rose de Beer, Klaas Burger, Monique van de Wijdeven, Susan Meijburg, Anne-Roos Hosters, Tim Verbakel, Sander Dirks en Jaap-Joris Vens.
Ze vertegenwoordigen onder andere de volgende initiatieven: Sociale Sportschool, Rauwkost Festival, Effect Festival, Studio Antigif, Return to the Source, Superformosa Photography, iwbdjdyatmvezdmnekzawvb.com, Seks in Beeld en natuurlijk de Academie voor Beeldvorming.