Ga naar de inhoud
Beeld: Niels Visser

Wat doe je als je alles een keer in je leven gedaan wilt hebben? Adriaan van der Zon begon bij de letter A. Nu hij bij de letter K is, twijfelde hij geen moment. Dit moest een kunstproject worden in de Bredase wijk Liniekwartier. Daar woonde zijn oma, gek op kunst. Vanaf september t/m 21 november werkt Adriaan met een team kunstenaars in de wijk. Bewoners worden actief betrokken. Oma helaas niet, zij is 16 jaar geleden overleden.

Studio Linie
Witte Rook huist aan de rand van stationsbuurt Liniekwartier. Als residentie en online platform bieden zij plek aan kunstenaars om nieuwe stappen te nemen. Met Harmonie in de Linie in 2019 organiseerden zij in samenwerking met Eef Schoolmeesters een kunstroute voorafgaand aan een voorstelling met dans en muziek als cadeau voor bewoners in de wijk. Vanuit daar is Studio Linie ontstaan, een werkperiode in het Liniekwartier waarbij de wederkerigheid tussen kunstenaars en omgeving centraal staat. Malou van Doormaal van de Academie voor Beeldvorming is dit jaar aangesloten bij de organisatie.

Van A tot en met Z
Aan verschillende makers is gevraagd een bijdrage te leveren: Jesse Bom, Wouter van der Giessen, Bodil Havermans, Floor Snels, Merel Stolker en Niels Visser. Deze laatste heeft vanuit zijn ontwerppraktijk Adriaan van der Zon tot leven geroepen. Dit is een fictief personage, met ervaring als Aannemer, Barman, Cruiseschipmedewerker, en zo de rest van het alfabet af. Adriaan is een echte ondernemer en wil dat kunstenaars en bewoners samenwerken om een brug te slaan tussen de kennis en artistieke expertise van de kunstenaars en de ervaring en interesses van de mensen die hier wonen. Daarom heeft hij ervoor gezorgd dat er verschillende vacatures zijn uitgezet: voor thuiskok, klusser, theedrinker of kranten(knipsel)verzamelaar. Om dit goed vast te leggen heeft hij filmmaker Jesse gevraagd de gebeurtenissen te documenteren.

Flexibiliteit
Vanaf september zijn de kunstenaars gestart de wijk te verkennen en contact te leggen met bewoners. Dit bleek niet altijd makkelijk in de corona-omstandigheden. Merel Stolker moest haar werkwijze veranderen. “In de Buurtsalon was het niet meer mogelijk om even binnen te wandelen voor koffie of thee. Ik moest daarom nieuwe wegen zoeken om contact te maken, bijvoorbeeld via de telefoon.” Floor Snels onderzoekt wat het begrip ‘bourgondisch’ betekent in een multiculturele wijk. “Eerst wilde ik samen met mensen thuis eten. Dat kan nu niet meer. Dus ben ik pakketjes aan het maken met materialen voor een bijzondere maaltijd, geschikt voor huishoudens.”

Verzamelen
De kunstenaars gebruiken de wijk als bron van informatie en materiaal. Zo zoekt Bodil Havermans verhalen over de wijk. Via de ondernemers op het Edisonplein heeft ze een ingang gevonden. “Ik verzamel nu verpakkingsmateriaal, de vormgeving daarvan zegt veel over de identiteit van de wijk.” Wouter van der Giessen verzamelt oude kasten die klaar zijn voor de stort. “Hier maak ik nieuwe sculpturen van, geïnspireerd op de kluskunsten van de televisiepersonages Buurman en Buurman.”

Transitie
In het Liniekwartier wordt volop gebouwd en gerenoveerd. Woningcorporatie Alwel is aangesloten bij het project en geeft een van de kunstenaars de opdracht om hun werk op semipermanente wijze achter te laten in de wijk. “Linie gaat van het gas af, we investeren volop in duurzaamheid,” licht Tom Geboers van Alwel toe. Het semipermanente werk wordt een symbool van deze verandering.

Presentatie
De werkperiode sluit af op 21 november. De resultaten zullen coronaproof worden gepresenteerd voor het lokale publiek. Online is het proces te volgen via de social media kanalen van Witte Rook.