Ga naar de inhoud

Kunst en de samenleving worden vaak voorgesteld als verschillende werelden die met de rug naar elkaar toe staan. Niets is minder waar, zo toont de Academie voor Beeldvorming aan in de regio ‘s-Hertogenbosch. Door de selectie als voorbeeldproject binnen The Art of Impact krijgt dit nationaal belang.

Statement
Tabo Goudswaard, intendant van The Art of Impact, legt uit waarom de Academie is geselecteerd als voorbeeldproject:

De drive van de initiatiefnemers heeft me overtuigd om de Academie te verkiezen als voorbeeldproject binnen The Art of Impact. Ze gaan met veel passie aan de gang en maken echt contact met mensen, met echt verschillende mensen. Zo doorbreken ze systemen. De Academie verbindt niet-gelijkgestemden met elkaar en zorgt dat deze vreemden van elkaar leren. “Hier gebeurt het! En we laten zichtbare sporen na. Op ongebruikelijke plekken.” Veel succes, Academie voor Beeldvorming!

Werkwijze van de Academie
De Academie voor Beeldvorming gebruikt kunst om veranderingen in de samenleving zichtbaar te maken. Sinds 2014 werken binnen de Academie vluchtelingen, clubleden van de Rotary, Roma, onderzoekers, buurtbewoners, ambtenaren, mensen die geen huis hebben, ondernemers, bejaarden en kunstenaars samen. Vanuit deze samenwerkingen ontstonden een krantenbijlage, een bronzen fontein, een restaurant, een smiley op een basisschool, vlaggen, rondleidingen en tafels. Centrale vraag: hoe kan onze vertrouwde omgeving zich telkens opnieuw openen voor vreemde ervaringen? Hoe kunnen we blijven leren?

Projecten in 2017
Komend jaar zal de Academie in enkele projecten nader onderzoeken hoe een probleemgestuurde sociale blik verrijkt kan worden met impulsen vanuit kunst en cultuur. Dit onderzoek wordt gebruikt om een educatieve tool te ontwikkelen: Hoe kun je samenwerken vanuit totaal verschillende invalshoeken? Verder zal de samenwerking met partners als BrabantWonen, de Mengfabriek, ouderenzorgorganisatie Van Neynsel, kunstacademie AKV | St. Joost, gemeente ’s-Hertogenbosch, het Annahuis Breda en de STRAATRAAD verder worden geïntensiveerd.

Verschil maken
Op initiatief van het ministerie van OCW is eind 2014 The Art of Impact van start gegaan. Dit programma onderzoekt en stimuleert hoe kunst verschil maken midden in de samenleving: voor een leefbare wijk, energie en klimaat, zorg, welzijn en circulaire economie.