Menskracht als toekomst

15/09/2020

 

De Human Power Plant opent op 1 oktober in samenwerking met de Academie voor Beeldvorming het HUIS VAN DE TOEKOMST aan de Jan Kobellstraat 56a in Rotterdam. Hier wordt het komend half jaar met buurtbewoners gewerkt aan de verbeelding van de toekomst na de energietransitie. Hoe willen we dat de wereld er dan uit ziet? Waar ligt de winst voor mij en mijn buren?

 
 

Grote opgave
Bospolder-Tussendijken: een van de eerste Rotterdamse wijken die van het gas af gaat. Het is een eerste stap in de energietransitie en een grote opgave. Hoe leg je een warmtenet aan in smalle straten die al vol liggen met leidingen? Hoeveel ruimte blijft er voor vergroening? Hoe werk je samen met buurtbewoners die allemaal een betaalbare (huur)woning zoeken in een overspannen woonmarkt? Hoe levert deze transitie sociaaleconomische voordelen op voor BoTu?

Je bent je eigen energiebron
De Human Power Plant is een toekomstscenario met één basisregel: je bent je eigen energiebron. Mensen (re)produceren zichzelf, zijn altijd beschikbaar en makkelijk te verplaatsen. Wanneer je zelf je eigen energie moet opwekken, ga je kritisch nadenken over wat je nodig hebt. Door slim samen te werken kun je energie besparen. Er ontstaan nieuwe contacten en kansen.

Prototyping
Met een team van kunstenaars, wijkwerkers uit BoTu en buurtbewoners wordt gedurende een half jaar gewerkt aan de vormgeving van het HUIS VAN DE TOEKOMST. Workshops met kinderen en gesprekken met ouderen, ondernemers, buren, professionals en passanten vormen de basis voor een ontwerpproces. Vervolgens wordt door prototypes getest hoe BoTu op menskracht er uit kan zien. De beste ideeën worden gebruikt om het HUIS VAN DE TOEKOMST vorm te geven.

De resultaten worden in samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen in 2021 toegankelijk gemaakt voor publiek. Vanwege grootschalige verbouwing is het museum gesloten. Het museum zet zijn expertise en collectie in deze renovatieperiode in voor Rotterdam en de Rotterdammers.


Team: Willem Beekhuizen, Melle Smets, Klaas Burger, Golnar & Arvand Pourabbasi, Kris de Decker, Bart Groenewegen, Clemens Hosman, Thamar Kemperman, Wilma van der Wilt en Florian Braakman.

Partners: Gemeente Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, WeWatt, Havensteder, Eneco, Voor Goed | Rotterdam Impact Agency, Academie voor Beeldvorming, Bakkerij De Eenvoud, Delfshaven Coöperatie, Enpuls, Zelfregiehuis Delfshaven, Hosman Consultancy.

Mogelijk gemaakt door Project Idols.

Kijk voor meer informatie op www.humanpowerplant.be. Wil je updates ontvangen over het toekomstscenario, klik dan hier om je te abonneren op onze nieuwsbrief.

Vanwege de corona-maatregelen kunnen we alleen mensen ontvangen op afspraak. Neem voor meer informatie over het HUIS VAN DE TOEKOMST contact op met Melle Smets, info@mellesmets.nl.
Wil je meedoen? Woon je in BoTu? Neem dan contact op met Willem Beekhuizen, info@beekhuizenbindt.nl.
Ben je als professional verantwoordelijkheid voor de transitie? We zijn nieuwsgierig naar je leervragen! Neem contact op met Klaas Burger, klaas@academievoorbeeldvorming.nl.

Toekomst op menskracht?