Ga naar de inhoud
Maybe in Huis73. Foto: Sas Schilten
Maybe in Huis73. Foto: Sas Schilten
Maybe bij de wc's. Foto: Sas Schilten
Nieuwe toiletindeling. Foto: Sas Schilten
Nieuwe toiletindeling. Foto: Sas Schilten
Nieuwe toiletindeling. Foto: Sas Schilten
Nieuwe toiletindeling. Foto: Sas Schilten

Den Bosch draagt al jaren de titel ‘Meest Gastvrije Stad’. Hoe verhoudt deze belofte zich met de ervaring van de mensen die hier wonen? Hoe organiseer je thuisgevoel? Hoe ga je om met je rol als ‘gast’ en hoe gedraag je jezelf als ‘kwast’? We maken deze zoektocht publiek en zoeken samen naar antwoorden op deze vragen.


WAT SPEELT ER?

Inclusiviteit en diversiteit staan hoog op de politieke agenda van Den Bosch, maar wat betekenen deze woorden op straat? Artistiek leider van de Academie voor Beeldvorming Malou van Doormaal en special manager Maybe Boozegeoisie merken dat ze zich als witte, geboren en getogen Brabanders thuisvoelen in Den Bosch, maar dat er weinig ruimte is voor hun queer identiteit. Waar komt dit door? Hoe ervaren andere mensen dit? Op welke manier kun je hier een plek voor organiseren? En wat doe je op momenten dat het spannend wordt? Met deze onderzoeksvragen gaan we binnen All Inclusive aan de slag.

Maybe bij ‘s-Port Support. Foto: Sas Schilten
AANPAK ACTIEONDERZOEK

We betrekken verschillende gemeenschappen uit omgeving Den Bosch bij ons onderzoek. Gevestigde groepen, organisaties en verenigingen, maar ook de minder zichtbare gemeenschappen. Zo ging Maybe op bezoek bij ‘s-Port Support in de Maaspoort en theatergroep Minoux. Bij de eerste leek thuisgevoel een vanzelfsprekendheid. Bij Minoux was die ervaring heel anders. Want wat als de IND je geen verblijfsvergunning geeft? Of wanneer je wordt aangesproken met je huidskleur in plaats van je naam? 

Maybe ontdekte dat organisaties het inclusiviteitsvraagstuk vaak naïef (de diversiteitsmeter geeft ons een voldoende dus we zijn klaar) of vanuit angst (we zijn nog niet klaar om het hierover te hebben) insteken. Nuance ontbreekt en de angst voor veroordeling is aanwezig. Deze uitdaging vraagt om een aanpak die verder gaat dan het polariserende gesprek in de media of de veilige, vaak meningbevestigende privé-omgeving. Daarom onderzoeken we hoe we het vraagstuk vanuit nieuwsgierigheid kunnen bekijken en samen nieuwe waarden kunnen ontwikkelen.

Huis van Gedachtes. Foto: Sas Schilten
KUNST ALS STRATEGIE

Samen met kunstenaars Fang Mij en Desiree Hammen onderzoeken we wat de begrippen ‘diversiteit’ en ‘inclusie’ betekenen binnen diverse gemeenschappen. Dit deden we door de ervaringen vanuit verschillende gemeenschappen te vertalen naar mode-items. Zo maakte Fang een Huis van Gedachtes, met input vanuit bezoekers van Huis73 en een bijzondere hoofddoek naar aanleiding van de ontmoetingen bij de NaaiMeetUp. Desiree borduurde samen met Den Bosch Kan Het aan een spandoek die de behoeftes van activisme laat zien en maakte samen met mensen van Leefstijlcoaching Den Bosch een kaftan die de liefde én pijn in relatie met het lichaam laat zien.

Tegelijkertijd solliciteerde Maybe op de vacature voor bibliotheekmedewerker bij Huis73. Een droombaan! Huis73 gaf op dat moment aan ‘er nog niet klaar voor te zijn’ en wees hen af, maar een half jaar later startten ze een gezamenlijke zoektocht. Hoe kan Huis73 de ervaringen van Maybe gebruiken om te leren hoe je er écht voor iedereen kan zijn? Maybe gebruikt daarvoor hun drag en de mode-items om contact aan te gaan. All Inclusive wordt zo een belichaamd onderzoek, vol raarheid en ongemakkelijkheid.

Maybe draagt de kaftan. Foto: Sas Schilten
ONZE Resultaat

Het proces van All Inclusive vormt een voedingsbodem voor verschillende interventies. We werken aan beleidsadvies, fotografie en een rap-album. Het netwerk en de kennis willen we inzetten op verschillende plekken waar mensen zoeken hoe om te gaan met de spanningsvelden rondom thuisgevoel. Hoe kunnen we ervaringen vanuit de verschillende gemeenschappen met elkaar uitwisselen? Hoe kunnen we de Bossche samenleving een veilige plek maken om te oefenen met thuisgevoel en gastvrijheid? Hoe kunnen we moeite doen?

Foto: Sas Schilten

All Inclusive is een artistiek actieonderzoek van de Academie voor Beeldvorming naar thuisgevoel en gastvrijheid in samenwerking met Bosschenaren.

Team
Artistieke leiding: Maybe Boozegeoisie, Malou van Doormaal
Zakelijke leiding: Monique van de Wijdeven
Betrokken kunstenaars: Fang Mij, Desiree Hammen
Teksten: Bijke Aarts
Fotografie: Sas Schilten, Imke Panhuijzen
Vormgeving: Camiel Derkx, Studio NelNel
Samenwerkingspartners: Huis73, Den Bosch Kan Het, NaaiMeetUp (Copernikkel), Leefstijlcoaching Den Bosch, Minoux, Stichting Gastvrij ‘s-Hertogenbosch, ‘s-Port Support, Bosschenaren, gasten in de stad en vele anderen
Financiering: Gemeente ‘s-Hertogenbosch, VSBfonds

Wil je meedoen of iets kwijt over dit onderwerp? Mail Maybe: maybe@academievoorbeeldvorming.nl