All Inclusive
Hoe organiseer je thuisgevoel? Wie bepaalt wie er thuis is in ‘s-Hertogenbosch en wie niet? Hoe ga je om met je rol als ‘gast’ en hoe gedraag je je als ‘kwast’? Den Bosch draagt al een aantal jaren de titel ‘Meest Gastvrije Stad’. Hoe verhoudt dat zich met de ervaring van de mensen die hier wonen? Binnen All Inclusive koppelen we de leefwerelden van verschillende Bosschenaren aan elkaar.
Waarom?
Inclusiviteit en diversiteit staan hoog op de politieke agenda, maar wat betekenen deze woorden op straat? Artistiek leider Malou van Doormaal en special manager Maybe Boozegeoisie merken dat ze zich als witte, geboren en getogen Brabanders thuisvoelen in Den Bosch, maar dat er weinig ruimte is voor hun queer identiteit. Waar komt dit door? Hoe kan je hier een plek voor organiseren?
Je thuisvoelen
We betrekken verschillende communities uit gemeente ‘s-Hertogenbosch. Gevestigde groepen, organisaties en verenigingen, maar ook de meer onzichtbare gemeenschappen. Zo ging Maybe in 2021 op bezoek bij s-Port Support in de Maaspoort, een netwerk van ondernemers die sportverenigingen helpen met hun kennis en kunde. Jezelf thuisvoelen, de ander accepteren, het leek een vanzelfsprekendheid. Maybe werd niet raar opgekeken, maar speelde gewoon mee tijdens het beachvolleybal. Bij de theatergroep van Minoux sprak Maybe vrouwen met een heel andere ervaring. De mensen om je heen kunnen wel lief zijn, maar wat als de IND je geen verblijfsvergunning geeft? Wat als je wordt aangesproken met je huidskleur in plaats van je naam?
Angst
Maybe ontdekte dat het vraagstuk vaak óf naief wordt ingestoken (de diversiteitsmeter geeft ons een voldoende dus we zijn klaar) of met angst (we zijn er nog niet klaar voor om het hierover te hebben). Nuance ontbreekt en de angst voor veroordeling is aanwezig. Het vraagstuk vraagt om een aanpak die verder gaat dan het polariserende gesprek in de media of de veilige, vaak meningbevestigende privé-omgeving.
Kunst als strategie
We onderzoeken hoe we vanuit nieuwsgierigheid nieuwe waarden kunnen ontwikkelen. Maybe gebruikt daarvoor drag als strategie om het contact aan te gaan. Hen zet hun eigen ervaring, lichaam en raarheid in om nieuwe verhalen te horen, om het ongemak te vergroten, om vragen te stellen. Dit jaar werken we o.a. samen met kunstenaar / ontwerpers Fang Mij en Desiree Hammen om dieper in te gaan op de ervaringen vanuit de verschillende communities.
Dit wordt een voedingsbodem voor een actie-agenda. We wisselen ervaring met elkaar uit en onderzoeken: hoe kan de Bossche samenleving een veilige plek worden om te oefenen met thuisgevoel en gastvrijheid?
All Inclusive is een artistiek actieonderzoek van de Academie voor Beeldvorming naar thuisgevoel en gastvrijheid in samenwerking met Bosschenaren, de afdelingen Cultuur en Diversiteit & Inclusie van de gemeente ’s-Hertogenbosch, Minoux, Stichting Gastvrij ‘s-Hertogenbosch, s-Port Support, onze gasten en vele anderen.
Wil je meedoen of iets kwijt over dit onderwerp? Mail Maybe op maybe@academievoorbeeldvorming.nl
Artistieke leiding: Maybe Boozegeoisie, Malou van Doormaal
Zakelijke leiding: Monique van de Wijdeven
Betrokken kunstenaars: Fang Mij, Desiree Hammen, Imke Panhuijzen
Tekst publicatie: Bijke Aarts
Documentatie fotografie: Sas Schilten
Vormgeving: Camiel Derkx
Financiering: Gemeente ‘s-Hertogenbosch, VSB Fonds