Camping Kafka: weg in eigen land

2017–nu
Brabant
 

Wat is er aan de hand op campings? “Mijn vrouw en ik zijn uit elkaar. Zij zit met de kinderen in ons huis.” “Ik werk hier in de regio, maar kon geen betaalbaar huis vinden.” “We willen weg uit de ratrace. Hier fluiten de vogels als we wakker worden.” “Thuis? Ik heb geen thuis. Dit is alles wat ik heb!”

 
 

Woud van regels
Nergens ter wereld zijn zoveel vakantieparken als in Nederland. Vroeger waren ze bedoeld als recreatieterreinen voor gezinnen. Tegenwoordig zijn vliegvakanties voor iedereen betaalbaar. Steeds vaker worden zomerhuisjes, stacaravans en vakantiebungalows permanent bewoond door burgers die verdwalen in een woud van regels. Camping Kafka laat zien hoe onze samenleving werkt, en zoekt met hedendaagse campingbewoners, professionals, beleidsmakers en festivalbezoekers naar alternatieven.

Vicieuze cirkels en emoji’s
Camping Kafka was met een installatie en publieksprogramma aanwezig op het Chassepark in Breda tijdens Graphic Matters 2017.  De installatie toont het campingvraagstuk anders dan gebruikelijk: hier geen foto’s met politie-uniformen voor verkrotte caravans, nadruk op criminaliteit of ‘asocampings’. Kern is een grote banner die toont hoe mensen op campings in vicieuze cirkels terecht komen. Hieromheen tonen emoji’s de karakters, gevoelens en gebeurtenissen die bewoners van vakantieparken treffen. Een glijbaan sluit aan bij campingesthetiek.

Testcases
Elke vrijdagmiddag vond in de installatie een testcase plaats. Hierin werd telkens vanuit een nieuw perspectief gekeken naar het campingvraagstuk: zzp-ers en tiny housing, senioren en campingeigenaren, mensen die vastlopen in onze samenleving en hulpverleners en tot slot arbeidsmigranten en uitzendbureau’s. Elke testcase begon met een interview waarin een campingbewoner haar of zijn levensverhaal vertelt.

Impact
Gedurende de onderzoeksfase en het publieksprogramma sloten beleidsmakers, professionals uit zorg en welzijn, campingeigenaren en -bewoners zich aan bij Camping Kafka. Zo ontstond een multidisciplinaire beweging van mensen rond het vraagstuk: allemaal zoeken ze naar alternatieven. Deze zoektocht is beschreven in een opiniestuk, gepubliceerd door BN De Stem en Brabants Dagblad (zie hier). In samenwerking met GGD West-Brabant en Provincie Noord-Brabant werkt het team achter Camping Kafka aan een tour langs plekken waar het campingvraagstuk speelt.

Witte Rook interviewde Klaas Burger over ontstaan en werking van Camping Kafka: Weg in eigen land. Zie hier het interview.


Artistieke leiding en onderzoek: Klaas Burger
Vormgeving en onderzoek: Ruben Pater / Untold Stories
Vormgeving installatie: Ivo van den Thillart
Fotografie: Mike Harris
Communicatie: Monique van de Wijdeven
Stagiair: Tessa van der Heijden
Bouw installatie: Niko Riedinger
Website: Jaap-Joris Vens
Registratie Testcases: Aram Voermans / Studio Apvis
Financiering: Gemeente Breda, The Art of Impact, Graphic Matters, GGD West-Brabant, Provincie Noord-Brabant
Overige betrokkenen: Welzijn Divers, GGZ Breburg, Diaconaal Centrum Annahuis, STRAATRAAD, Pakhuis B, campingbewoners, -eigenaren

 

Projectwebsite