Ga naar de inhoud
Foto: Sas Schilten
Foto: Sas Schilten
Foto: Sas Schilten
Foto: Sas Schilten
Foto: Sas Schilten
Foto: Sas Schilten
Foto: Sas Schilten

Dragroyalty Maybe Boozegeoisie voelde zich eenzaam en nodigde in 2016 hun vrienden uit om te experimenteren met drag make-up. De afgelopen jaren ontwikkelde deze evenementen zicht tot een lerende community rondom dragcultuur, de Drag Up Family. Hoe gebruik je drag om te onderzoeken wie je bent? En op welke manier kan drag van betekenis zijn buiten de dragscene?


Wat speelt er?

Maybe groeide op in het Brabantse platteland. Het was er eenzaam. Er bestonden weinig rolmodellen voor queer mensen. “Over homoseksualiteit werd niet gesproken, er werd vooral mee gescholden.” De laatste paar jaar is er gelukkig steeds meer aandacht voor de behoeftes van queer personen. Bij sportverenigingen en middelbare scholen, bij de politie en tijdens culturele evenementen. Tegelijkertijd groeit de weerstand en wordt er gesproken van lhbtqia+propaganda.

Deze negatieve beeldvorming zorgt voor veel mentale problemen bij mensen uit de regenbooggemeenschap. Er is in toenemende mate sprake van pesten, discriminatie, sociale uitsluiting en geweld. Weinig plekken zijn ingericht voor queer personen, terwijl het belangrijk is dat er plekken zijn waar je je niet hoeft te verantwoorden wie je bent, waar je vrijuit kan experimenteren en de grenzen van je comfortzone kan oprekken.

aanpak actieonderzoek

De Drag Up Family (in het kort DUF) is een lerend collectief rondom dragcultuur waarbinnen mensen binnen én buiten de regenbooggemeenschap kunnen experimenteren met drag. Het is een chosen family waar steun en zorg voor elkaar hand in hand gaan met zelfexpressie en creativiteit. Drag royalty Maybe Boozegeoisie startte in 2016 met kleinschalige bijeenkomsten in hun eigen woonkamer. De afgelopen jaren ontwikkelde dit zich tot een informeel netwerk dat evenementen organiseert en interventies doet op allerlei plekken in Brabant. Denk aan filmavonden, personeelsuitjes, fotosessies, workshops voor onderwijs, feestjes, theaterprogramma’s, publieke acties, family gatherings en ga zo maar door!

De evenementen zijn laagdrempelig, zodat iedereen mee kan doen. Los van gender, seksualiteit, leeftijd of afkomst. Nicolien is bijvoorbeeld betrokken bij DUF en heeft sinds kort een dragnaam, Necki B2B: “Ik kom uit een bekrompen milieu. De Drag Up Family heeft me geholpen te groeien in excentriciteit, zelfkennis en zelfvertrouwen. De eerste keer was het spannend, maar het heeft een stuk van mijn ziel geraakt waar ik nooit iets mee durfde te doen.”

Workshop met Avans. Foto: Norigineel
kunst als strategie

Drag is een kunstvorm die vaak wordt uitgelegd als mannen die zich verkleden als vrouwen, maar het is meer dan dat. Het is een manier om persoonlijke en fysieke ervaringen te vertalen naar politieke statements en maatschappelijke thema’s. Dit gaat over genderexpressie en het oprekken van het schoonheidsideaal, maar ook over het opzoeken van (on)comfortabele grenzen en het bevragen van normen. Hoe word je één met de natuur? Wat voor cyborg ben je? Hoe kan je je netwerk uitbreiden via een onconventioneel datingprogramma? Kunnen jouw geheimen beleidsadvies worden?

De Drag Up Family neemt ruimte in vanuit queer perspectief. We gebruiken tactieken vanuit theater, het nachtleven, sociaal werk, activisme en een flinke dosis extravaganza! Lid van de family Noahlicious: “Voor mij gaat het vooral om in verbinding met elkaar te komen.” Wil je meer lezen over hoe de Drag Up Family kunst, expressie, activisme, party en family inzet? Bekijk het op de website.

Le Poison Ruby tijdens Coming Out Dag 2023. Foto: Peer Rede
ons resultaat

De Drag Up Family bouwt in vele gedaantes aan een fluïde gemeenschap waar volop ruimte is voor vriendschap, queerness, persoonlijke ontwikkeling, aandacht en raarheid. Samen met mensen die vaker drag doen en anderen die het gewoon eens willen uitproberen. We zoeken steeds weer naar nieuwe manieren om het begrip ‘family’ verder vorm te geven.

Zo experimenteer DUF met de grenzen van safe spaces en onderzoekt het hoe het collectief in Den Bosch en Noord-Brabant kan bijdragen aan een meer structurele ruimte voor queerness. Hoe kan drag bijdragen aan het vergroten van meer begrip tussen verschillende generaties, culturen en leeftijden?

Pers (selectie)

BrabantKennis, Verenigt het verenigingsleven? Een briefwisseling, 2024
DTV, Coming Out Day 2023: ‘Voor meer acceptatie moet zo’n dag er nog wel zijn’, 2023
Brabant Dagblad, Het Queer Arts Festival is een verademing voor lokale queers: ‘Er is alleen maar liefde hier’, 2023
In de Buurt, Drag Up Family laat iedereen kennis maken met drag, 2023

Drag Up Familiy is een community in Brabant voor queer experiment, met als doel te onderzoeken hoe drag meer ruimte kan creëren voor acceptatie voor elkaar.

Team
Special Manager: Maybe Boozegeoisie
Stagiairs: Annemieke Damen, Dakota Magdalena Mokhammad, Marieke van der Mee
Ontwerp website: Club Studio
Friends: Verkadefabriek (Queer Arts Festival), Radar, Festival Cement, PowerUp073, fantastico BOMBASTICO, Stichting Ismes, Ongekend, Office of Queer Affairs (Van Abbemuseum), PLASMA, Second House of Whom, Roze Helpdesk Avans, Hogeschool, BrabantKennis, GGD Regio Utrecht e.o.
Financiering: COC Noordoost Brabant


Met dank aan alle lieve mensen van de Family!

Wil je ook eens kennismaken of samenwerken met de Drag Up Family? Kijk op de website, volg DUF op instagram of stuur Maybe een mailtje: maybe@academievoorbeeldvorming.nl

Nieuws bij dit project

Drag Up Family uit de underground

Maybe Boozegeoisie organiseerde in 2016 de eerste Drag Up in hun huiskamer in 's-Hertogenbosch waarbij die vrienden uitnodigde te experimenteren met drag. Dit is in de tussentijd uitgegroeid tot een lerende community rondom dragcultuur in de undergr...
Lees meer...

Mooie mensen

De Drag Up Family ging in stijl naar de première van IN DE (S)MAAK op 4 november 2021 in de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch. Tijdens de vertoning van dit onconventionele datingprogramma vierden we de raarheid. Fotograaf Sas Schilten legde een de...
Lees meer...

Annemieke, Sammy en Mika Mc’key klaar voor de volgende stap

Hoera! Annemieke Damen heeft diens stage bij Academie voor Beeldvorming afgerond. Dit deed hen vanuit de opleiding Sociaal Werk aan Curio in Breda. Gaandeweg kwamen er steeds meer kanten van Annemieke naar boven, zoals Sammy en Mika Mc'Key. Dit jaar...
Lees meer...

Nieuw volk!

Twee mensen lopen deze zomer stage bij de Academie voor Beeldvorming. Van harte welkom, Dakota en MissPeukie!'Dakota, begin jij?''Hallootjes, ik stel me graag aan jullie voor als Dakota Magdalena Mokhammad (zij/haar), de nieuwe stagiaire bij...
Lees meer...

Give us some moneys honeys

Zijn verenigingen comfortabele bubbels? Of juist een plek waar het niet uitmaakt wie je bent, zolang je maar samen voetbalt of muziek maakt? BrabantKennis verkent het Brabantse verenigingsleven in een briefwisseling met onderzoekers en ervaring...
Lees meer...