Fair Jobs

2018 - nu
Europa
 

Flexibele contracten, slechte huisvesting en gebrek aan informatie; EU-burgers die als uitzendkracht in Nederland werken maken te vaak misstanden mee. Dat moet anders, zeggen Klaas Burger (Academie voor Beeldvorming) en Francien Winsemius (FairWork). Daarom lanceren zij het nieuwe uitzendbureau Fair Jobs.

 
 

In de dagelijkse praktijk ziet FairWork de kwetsbare positie van EU-burgers die hier als uitzendkracht werken: onzeker werk, hieraan gekoppelde huisvesting, gebrek aan informatie en zelfs seksuele intimidatie. “Al jaren staan dezelfde uitzendbureaus in de top vijf van bedrijven waarover we klachten krijgen,” zegt Winsemius.

FairWork voert gesprekken met overheid en bedrijfsleven en agendeert de problemen via media: dit heeft geleid tot verbeteringen. Winsemius: “Maar we zoeken naar echte verandering. Als je hetzelfde blijft doen, krijg je hetzelfde resultaat. Daarom gooien we het nu over een andere boeg.”

FairWork en de Academie voor Beeldvorming onderzoeken of en hoe het eerlijker kan in de uitzendbranche. Burger: “Fair Jobs is een publiek experiment, de start van een beweging die werkt aan eerlijk uitzendwerk. Binnen het project testen we wat er gebeurt als je de belangen van de uitzendkrachten centraal stelt. We gaan dit proces nauwkeurig documenteren en publiek maken. Zo willen we begrijpen waarom misstanden zo gangbaar zijn in Nederland. En: hoe kan het dan beter?”

De lancering van Fair Jobs vond plaats op 18 oktober 2022, tijdens de expositie Future of Work in de Willem Twee kunstruimte in ‘s-Hertogenbosch. De foto’s hierboven zijn genomen tijdens dit programma. Het doel voor 2023 Fair Jobs in bedrijf te brengen en verder in te zetten als onderzoeks- en campagneinstrument op weg naar de nieuwe ethische standaard voor uitzendwerk en arbeidsbemiddeling.

Beeld: Sas Schilten / Academie voor Beeldvorming.

 

Meer over het eerlijkste uitzendbureau van Nederland?