Huis van de Toekomst

2019–nu
Rotterdam
 

Je eigen brood bakken. Je eigen energie opwekken. Je eigen lichaamswarmte gebruiken. Het HUIS VAN DE TOEKOMST is van het gas af. Het wordt niet aangesloten op het warmtenet. Het draait op menskracht. En als het kan op zonne-energie en wind.

 
 

Het Huis van de Toekomst staat in Bospolder Tussendijken. Deze wijk gaat als een van de eersten in Rotterdam van het gas af. Tegelijk is het een van de armste postcodegebieden van Nederland. Inwoners weten uit eigen ervaring hoe het is om zuinig en efficiënt te leven. Er is simpelweg geen geld voor een zonvakantie per vliegtuig of wintersport. De buren van het Huis van de Toekomst zijn de humans of the future.

Neem bijvoorbeeld Javad. Zijn komst naar Nederland, eind jaren 80, was behalve een vlucht uit een land in oorlog ook een energietransitie. Daar had hij geen centrale verwarming, maar een korsi: een lage tafel met dikke kleden er overheen. Schuif met een paar mensen aan tafel. Onder de dekens maak je het voor elkaar met beenwarmte behaaglijk.
Of neem Hans. Hij gebruikt helemaal geen gas. Eten warmt hij op in een magnetron. De kachel staat nooit aan. Want de deur staat open en de katten lopen in en uit. Hans heeft een energierekening van €180. Per jaar.

In het Huis van de Toekomst werken inwoners van BoTu samen met kunstenaars en onderzoekers. Het eerste resultaat is een tentoonstelling over de meest duurzame energiebron: menskracht. Wat als heel BoTu op menskracht draait? Waar wordt gekookt en gewassen? Hoe werkt internet op menskracht? 

Een topstuk uit de tentoonstelling is de oven van het Huis van de Toekomst. Hier bakken onze buren, samen met de stoker van Bakkerij De Eenvoud, elke woensdag vers brood. In de oven wordt binnenkort een waterkanaal aangelegd. Dan is er ook elke woensdag vers warm water. Woensdag wordt bakdag en wasdag tegelijk.

Maar het Huis van de Toekomst is geen plek waar nieuwsgierige buren elkaar ontmoeten vanuit gebrek. Ervaringen en verhalen worden in een programma van Energie Agora’s gebruikt om in gesprek te gaan over duurzaam leven met Rotterdamse professionals die verantwoordelijk zijn voor de energietransitie. Telkens wordt onderzocht hoe de energietransitie kansen biedt om het samenleven in de stad te verbeteren. Wat als iedereen in Rotterdam weer waslijnen gaat gebruiken, in plaats van wasdrogers? Hoeveel energie scheelt dit? Wat als anderstalige wijkbewoners professionals gaan ondersteunen? Dan levert het werk op in de wijk! Hoe ziet de energietransitie er uit als de kracht van mensen centraal staat?

Wil je het Huis van de Toekomst bezoeken? Op www.huisvandetoekomst.org vind je de mogelijkheden. Hier vind je ook meer informatie over het programma. Meer weten? Neem contact op met Klaas Burger, klaas@academievoorbeeldvorming.nl.

————————————–

Het Huis van de Toekomst is een initiatief van inwoners van Bospolder Tussendijken in samenwerking met de Human Power Plant en de Academie voor Beeldvorming en wordt mogelijk gemaakt door Museum Boijmans Van Beuningen, gemeente Rotterdam en Project Idols.

Concept en onderzoek: Melle Smets, Kris de Decker en Klaas Burger
Bakkerij: Bart Groenewegen, Ayse Alcinkaya, Selda Atmaca, Ayse Yalcinkaya Budaklier, Zakia Erkarchoui, Hayat Errakba, Ayaan Hassan, Sarra M’saiss, Moenne van la Parra, Miriam Roelofs, Houria Tourich en Fatiha Zabouti,
Communicatie: Moni Siegfried, Wilma van der Wilt
Energie Agora: Klaas Burger en Anne-Marie Verheijen, gemeente Rotterdam
Energieportretten:Florian Braakman, Sylvia Busby, Teun van den Ende, Hans Koedood, Tara Lewis, Michael Siem, Javad Shiamizadeh en Audry Wilson
Scenario: Golnar Abassi, Kris De Decker, Arvand Pourabbasi, Melle Smets
Theater: Thamar Kemperman
Tentoonstelling: Daan de Boer, Niek Mager, Mama Bouziani, Patricia Ceysens, Américo de Freitas, Annemartine van Kesteren, Michael Siem, Melle Smets
Klankbordgroep: Danielle van den Heuvel, Clemens Hosman, Sander De Iongh, Milja Kruijt, Tonny van Someren, Anne-Marie Verheijen, Robbert de Vrieze, Willem Beekhuizen
Partners: Bakkerij De Eenvoud, Delfshaven Coöperatie, Museum Boijmans Van Beuningen, Delfshaven Energie Coöperatie, Eneco, Enpuls, Havensteder, Het Taalbedrijf, Hosman Consultancy, Huurdersraad West, Low-tech Magazine, Voor Goed | Rotterdam Impact Agency, Zelfregiehuis Delfshaven, Stichting Aardschap, Stichting Pauw
Sponsoring: Theatercollectief Schwalbe, LC Packaging, WeWatt
Dank aan: Lotte van Diggelen, Maria Kluijtenaar, Michel van Leeuwen, Jaques Stoppelenburg

 

Menskracht als toekomst?