IN DE (S)MAAK
Hoe maak je contact tijdens een lockdown? Hoe breek je los van conventies? Hoe vier je raarheid in de liefde? Maybe Boozegeosie organiseerde samen met Rob Heesbeen van Ongekend IN DE (S)MAAK, een onconventioneel datingprogramma. Acht mensen uit de kunst-, drag- en queerscene werden aan elkaar gekoppeld en gingen op vijf dates. De dates zijn verfilmd tot een miniserie op Youtube.
Binair denken
Via een open call reageerden acht mensen uit de drag- en LGBTQIA+ gemeenschap en (beginnende) kunstenaars. Het idee om de deelnemers uit deze twee groepen aan elkaar te koppelen, bleek niet zo vanzelfsprekend als in het projectplan stond. De identiteit van de deelnemers was niet zwart-wit. Dat werd een eerste les in het denken buiten de binaire hokjes.
Elkaar leren kennen
Tijdens het datingprogramma spraken de deelnemers in tweetallen met elkaar af. Coronaproof. Ze kregen challenges op het gebied van drag en kunst. ‘Hoe zie je eruit als je niet als jezelf bent?’ ‘Wat voor cadeau wil je aan elkaar geven?’ ‘Maak een object dat staat voor jullie gezamenlijke zoektocht’. ‘Beschrijf hoe jullie karakters zich tegenover elkaar verhouden’. Dit vormde de basis voor de laatste date in een romantische restaurantsetting.
Het loopt altijd anders dan je denkt
Niet alle deelnemers hadden vijf dates. Het leven van Emmie en Sophie werd te vol en ze stuurden twee objecten op date. Mart en Anouk hadden bij nader inzien toch niet de behoefte om contact met elkaar te maken. Zij gingen uiteindelijk op date met zichzelf.
Henk en Lidwien maakten contact in wat uiteindelijk een werkrelatie werd. Zij maakten een absurdistische performance waarbinnen zij rigoureus afrekenden met klassieke man-vrouwverhoudingen. Roos en Dakota omarmden de raarheid van het dagelijkse leven en voerden gesprekken alsof ze met elkaar aan het chatten waren.
Falen als kracht
IN DE (S)MAAK is een oefening in queerness in samenwerking met startende makers vanuit het netwerk van Ongekend. Hoe vertel je het verhaal van iemand anders? Hoe kan je iets moois maken vanuit wat soms ‘falen’ heet? Hoe ga je om met de pijn die niet wordt gecommuniceerd maar wel voelbaar is? In nauwe samenwerking met de deelnemers is een concept ontwikkeld voor de date die uiteindelijk is gefilmd.
Voor sommige deelnemers was dat wel lastig. Sophie vroeg zich af of ze zich wel genoeg heeft ingezet voor het project, ‘maar ik denk dat we wel een mooie oplossing hebben gevonden’.
Vieren van de raarheid
De miniserie is vertoond tijdens de pre-première tijdens het All Too Human festival in Theater De Nieuwe Vorst in Tilburg en tijdens de grote première in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Dit in combinatie met de Drag Up Family, een performance door Dakota Mokhammad en een vraaggesprek met de deelnemers. Zo creëerden we een ruimte om de raarheid te vieren en om de verhalen achter de dates zichtbaar te maken. Hoe iemand last heeft van vooroordelen en fetisjisme tegenover transgender personen, hoe ingebakken genderpatronen zijn binnen generaties of de angst om überhaupt je verhaal te vertellen.
IN DE (S)MAAK is zo een document geworden met een bonte kakofonie aan stemmen en ervaringen. Ben je nieuwsgierig geworden naar de miniserie? Bekijk alle afleveringen op Youtube!
Fotografie: Sas Schilten
Met heel veel dank aan de deelnemers: Anouk Bouwens, Sophie Harland / Ivory Haggis, Mart Helden, Henk van Helvert, Emmie Liebregts, Lidwien van Noorden en Dakota Mokhammad
Team:
Artistieke leiding & productie: Maybe Boozegeoisie, Rob Heesbeen
Zakelijke ondersteuning: Monique van de Wijdeven
Technische begeleiding: Jesse Immanuel Bom
Camera: Jasper Toeli
Montage: Kasper van Tol
Muziek: Bram Kanters
Animatie: Gaelle Roberts
Spotter: Barend Meihuizen
Technische ondersteuning: Mariek Janssen
Financiers: Cultuurfondsen ‘s-Hertogenbosch, Pride Donatie Fonds
Met dank aan: Bossche Brouwers aan de Vaart, Verkadefabriek