Ga naar de inhoud

Breda – Tot en met zondag 13 maart is ‘(R)OMA: een (familie)geschiedenis’ te zien in Stedelijk Museum Breda. Op 13 maart om 14:00 uur vindt in het Chasse Cinema in Breda een vertoning van de film plaats met een nagesprek met Laura Hamidovic, Michel Hopic en Huub van Baar.

Meer over het project (R)oma: een (familie)geschiedenis

Een oudere Joegoslavische vrouw uit de Roma-gemeenschap moet een plek vinden in de Nederlandse samenleving. Maar telkens blijkt het onbegrip te groot. Toch blijft ze met haar kinderen en kleinkinderen zoeken naar een beter leven. De Academie voor Beeldvorming werkte met oma (tot haar overlijden in augustus 2020) en haar kinderen en kleinkinderen, aan een filmische installatie. De film is als installatie te zien in het Stedelijk Museum Breda. Een bioscoopversie is te zien in Chassé Cinema Breda.

Persaandacht
Verschillende media hebben aandacht besteed aan (R)OMA: een (familie)geschiedenis.
In De Groene Amsterdammer schreef Roos van der Lint De knokkels van oma Salkanovic (link). “Ik ben blij dat we nu ons verhaal kunnen vertellen en meer bewustzijn kunnen geven aan andere mensen. Dat we geen probleem zijn, maar ook gewoon mensen, snap je?”
Coen Verbraak sprak in NOS Met het Oog op Morgen (link) met Michel Hopic en Klaas Burger. “Het is belangrijk dat mensen inzicht krijgen… Dat we gewoon normaal willen leven.”

Voor het Kennisplatform Inclusief Samenleven schreven Daphne van Eden en Bard Briels Kijken door de ogen van oma Hopic (link). “Oma en haar kinderen hadden toen geen toegang tot Nederlandse media. Ze spraken de taal niet en hadden geen televisie. Vijftig jaar later keken we terug hoe de familie is blootgesteld aan Nederland. Iedereen had een mening. Het woord ‘zigeuner’ stond in alle kranten.”

Edine Wijnands schreef voor BN De Stem Filmproject over Roma in Breda: ‘Soms zeg ik maar dat ik uit Kroatië kom, dat voorkomt vooroordelen’ (link). “Roma betekent in onze taal: ‘mensen’. Wij vinden dat alle mensen gelijk zijn. Niemand is minder waard dan een ander. Waarom heeft dan niet iedereen dezelfde kansen?”

Vervolgstappen
Het Stedelijk Museum Breda en Stadsarchief Breda zullen (R)OMA: een (familie)geschiedenis aankopen voor hun collectie. Dit betekent dat film en installatie vaker te zien zullen zijn in Breda. Verdere vertoningen van de film zijn in voorbereiding.