Ga naar de inhoud
Beeld: Isa, filmstill Fair Jobs (2022) © Academie voor Beeldvorming

Hoe ziet de toekomst van werk eruit? Van 8 – 30 oktober is hierover de expositie Future of Work te zien in Willem Twee Fabriek in Den Bosch. De Academie voor Beeldvorming presenteert twee werken: ‘Camping Kafka: Weg in Eigen Land’ en ‘FairJobs’. Tentoonstelling en publieksprogramma verkennen hoe macht, onmacht en uitsluiting invloed hebben op economie en werk.

Meer over het project FairJobs

FairJobs en Camping Kafka
Uit FairJobs is voor het eerst werk te zien. In dit actieonderzoek in samenwerking met Stichting FairWork, onderzoeken we hoe het eerlijker kan in de uitzendbranche. Klaas Burger: ‘FairJobs is een publiek experiment, de start van een beweging samen met EU-arbeidsmigranten die werkt aan eerlijk uitzendwerk. Binnen het project testen we wat er gebeurt als je de belangen van de EU-burgers centraal stelt. We gaan dit proces nauwkeurig documenteren en publiek maken. Zo willen we begrijpen waarom arbeidsuitbuiting zo gangbaar is in Nederland. En: hoe kan het dan beter?

In een korte film vragen de Bulgaarse Boris en Isa zich af waarom je arbeidsmigrant zou willen worden. Speciaal voor de tentoonstelling komen zij naar Nederland voor een werksessie met beleidsmakers en werkgevers op dinsdag 18 oktober. Wat zijn nieuwe organisatiemodellen en machtsverhoudingen waarin de belangen van arbeidsmigranten centraal staan? Hoe voorkom je uitbuiting?

Daarnaast is de installatie uit het actieonderzoek Camping Kafka: Weg in Eigen Land te zien. Hier wordt voelbaar hoe campings en vakantieparken smeerolie zijn van de wooncrisis. Waar anders kan je als spoedzoeker op de woonmarkt terecht? De levens van mensen die wonen op campings en vakantieparken laten haarfijn zien wat er gebeurt als de belofte van geluk via geld en (woon)markt niet uitkomt.

Economisch Primaat en Straf
Tegenover deze twee werken toont Economisch primaat van Julika Rudelius de macht van geld en de belofte van geluk via geld in de huidige westerse economie. De installatie Straf van Godelieve Spaas laat een toekomst zien waarin de naleving van de Sustainable Development Goals leidend is in werk en leven. Wat gebeurt er als uitbuiting van mensen en dieren verboden is en de natuur eisen stelt aan hoe we ondernemen en samenleven? 

De werken vormen met elkaar een dynamisch onderzoek naar de toekomst van werk en economie. Ze dagen het publiek uit: hoe ziet onze economie er uit als onze behoeften ondergeschikt zijn aan de eisen voor een gezond ecosysteem en een rechtvaardige samenleving?

Welkom!
Tijdens de opening op zaterdag 8 oktober vertelt kunstenaar Klaas Burger en Francien Winsemius van FairWork over Camping Kafka en FairJobs. Godelieve Spaas speelt de voorstelling Straf en de Stichting Future of Work lanceert een platform voor een nieuwe collectieve economie. Hoe kan je het economisch systeem bevragen vanuit een ideologisch en alledaags perspectief? We brengen samen met jou en partners uit de stad graag een toost uit op Future of Work Foundation als nieuw hybride samenwerkingsplatform!